## IDAHO AEYC 2023 PROFESSIONAL DEVELOPMENT INSTITUTE "Imagine an Idaho Where All Children Thrive"

Note: The "@" used in Spanish session titles/descriptions promotes a gender neutral approach.
---

## Friday, June 9

6:30 - 8:30 am		Vendor Set I	Jp & Registration	
7:15 - 8:30 a.m.	Registration, Networking, Continental Breakfast, Vendors			
<b>OPENING REMARKS</b> 8:30 - 9:00 a.m. (30 mins)		Opening Remarks - Be	eth Oppenheimer (RM 400)	
Workshop Session #1 (1.5 hrs)	Session 1-A Simultaneous English & Spanish	Session 1-B	Session 1-C	
9:00 - 10:30 a.m.	Introduction to the Strengthening Families Framework Jane Zink and Florina Ruvio Learn about the Strengthening Families Framework which is an evidence-based approach to increasing family strengths, enhancing child growth and development, and reducing the likelihood of child abuse and neglect. At its heart, Strengthening Families is about changing how service providers interact with families to support them in promoting five protective factors that are shown to improve outcomes for children and parents. The Strengthening Families Framework is implemented through small but significant changes in daily practice, supported by program level shifts that have a positive impact for children, families, and communities.	Child Care Director's Forum - Part 1* Dr. Iris Chin Ponte and Debbie LeeKeenan Creating Community in Your Early Learning Program through Empowered Leadership Join Debbie LeeKeenan and Iris Chin Ponte, the authors of From Survive to Thrive: A Director's Guide for Leading an Early Childhood Program , in a two-part session full of practical strategies and ideas on how to not only manage, but lead with vision, inclusion and joy. Part 1 will include a framework for facilitative leadership as a way of thinking and moving from "power over" to "power with" to create relationship- based communities. *Selecting this session, automatically registers you for Parts 1 and 2.	Math & Reasoning and Social & Emotional Development Deya Osgood, Ready! for Kindergarten Vicki Piippo, Ready! for Kindergarten In this session, early childhood educators and preschool teachers will explore READY! Math & Reasoning and Social & Emotional Development Domains and will become familiar with tools and activities to use in their daily interactions with childrer 2 to 5 years of age, whether in a family, small group, o center setting. Attendees will participate in hands-on activities and create a plan to implement playing with purpose activities using the educational resources the will receive at the session.	a
Networking Break 10:30 - 10:45 a.m. (15 mins)		NETWORKING BRE	AK - VENDOR EXHIBITS	
Workshop Session #2 (1.5 hrs)	Session 2-A	Session 2-B	Session 2-C SPANISH SESSION	Session 2-D RESTRICTED ATEEN
	Bringing the Outdoors In: The Important Role of Outdoor Experiences for Early Education Janice Alexander, Boise Urban Garden School Camille Platts-McPharlin, Foothills Learning Center We'll bring our experience of working outdoors with young children into the discussion as we explore the benefits of including outdoor learning in your early	Child Care Director's Forum - Part 2 Dr. Iris Chin Ponte and Debbie LeeKeenan Part 2 will include strategies for growing and maintaining quality staff. Small groups will provide opportunities for application and mini-case study problem solving.	READY! for Kindergarten @ Preescolar y Cuidado Infantil Matemáticas y razonamiento y Desarrollo socioemocional Deya Osgood & Vicki Piippo En esta sesión, los educadores de la primera infancia maestros de preescolar explorarán los dominios de	Leadership - Early Learning Collaboratives: Management Sharing Session, Part 1 Martin Balben, Heather Lee, Florina Ruvio, Carkin, Jane Zink

	implementar actividades de Juego con Propósito utilizando los recursos educativos que recibirán en la sesión.
12:15 - 12:45 p.m.	Lunch (RM 400)
12:45 - 2:00 p.m. (1.25 hrs)	Friday Lunch Keynote (RM 400) Showcasing Early Learning Collaboratives - Martin Balben, Heather Lee, Early Learning Collaborative Facilitators
Networking Break 2:00 - 2:30 (30 mins)	NETWORKING BREAK - VENDOR EXHIBITS
2:30 - 4:00 p.m. (1.5 hrs)	Friday Afternoon Keynote (RM 400) A Pediatrician's Perspective on Early Intervention - Best Practices for a Community Response - Dr. Noreen Womack
Networking Break 4:00 - 4:30 (30 mins)	NETWORKING BREAK - VENDOR EXHIBITS
4:30 - 6:00 p.m.	Networking/Appetizers
	Saturday, June 10

Matemáticas y Razonamiento y Desarrollo

edad, ya sea en un programa en familia, en grupo pequeño o en un centro. Los asistentes participarán en

childhood programs. Along the way, you'll learn about

outdoor activities that are easily implemented plus have time to collaborate with your peers to brainstorm strategies and identify opportunities for your program.

10:45 a.m. - 12:15

	DANCE	
	DANCE Project	
tives:	Project	
tives:		
tives:	Project	

7:15 - 8:00 a.m.         OPENING REMARKS         8:00 - 8:10 a.m. (10 mins)         AWARDS & RECOGNITION         8:10 - 8:30 a.m. (20 mins)		Registration, Networking, O	Continental Breakfast,	Vendors		
8:00 - 8:10 a.m. (10 mins) AWARDS & RECOGNITION						
		Opening Remarks - Beth Oppenheimer and Tonya Sears Annual Meeting (RM 400)				
	Power to the Profession Awards and Recognition - Beth Oppenheimer					
8:30 - 10 a.m. (1.5 hrs) Enjoy hearing Patr	ick share insights from family storyte	The Positive Power		over the past 20 years, including		n how family storytelling is
Networking Break 10 - 10:15 a.m. (15 mins)			AK - VENDOR EXHIBIT			
Workshop Session #3 (1.5 hrs) Session 3-A		Session 3-B	Session 3-C	SPANISH SESSION	Session 3-D	RESTRICTED ATTEN
Approach to Com Dr. Iris Chin Ponte Partnering with fam cornerstone of earl on mutual trust and children's first teach with families will be knowledge/strengt ways to make famil engagement, hold manage confrontat	and Debbie LeeKeenan nilies to support children is a y childhood education and is based I reciprocity. Parents are the hers. Practical strategies for working highlighted using a h-based approach. We will discuss ies welcome and visible, build family effective family meetings, and ion, conflict, and challenges. Small an opportunity for problem-solving	offer no-cost high-quality programs, resources, and services that support parents, caregivers, and educators and help children develop skills to be successful in kindergarten and beyond. Join us to find out how your local library is one of the keys to helping young children succeed. We will sing, talk, read, write, and play while developing important early learning	Aprendizaje Temprar Heather Lee and Flori Los niños pequeños s necesitan tiempo par Utilizaremos material hacer actividades prá maneras divertidas e exploramos, veremos aprendizaje cuando s participen activamen impresionante cómo promueven naturalmo ciencias, la alfabetiza que fomentan el crect óptimos. ¡Prepárese	ina Ruvio on aprendedores curiosos y a explorar todos los días. es fáciles de encontrar para cticas de aprendizaje de interactivas. Mientras s cómo se incorpora el e anima a los niños para que te en experiencias. Resulta estas oportunidades ente las matemáticas, las ción y el lenguaje de formas imiento y el desarrollo para participar en el entras exploramos el Jenga	Management Sha	Learning Collaborative: ring Session, Part 2 ather Lee, Florina Ruvio
11:45 a.m 12::30 p.m. Lunch		_	1			
12:30 - 1:30 p.m. (1 hr)	Early Childhood Edu	SATURDAY LUNCI cators are Foundation Builders - Heather Lee, Florina R	H KEYNOTE (RM 400) Luvio, Sam Mayfield, Ri	ichard Mussler-Wright on Mer	nbership; Erin McCa	ndless
Networking Break 1:30 - 1:45 p.m. (15 mins)	NETWORKING BREAK - VENDOR EXHIBITS					
Workshop Session #4 (1.5 hrs) Session 4-A		Session 4-B	Session 4-C	SPANISH SESSION	Session 4-D	RESTRICTED ATTE
Patrick Mitchell Explore how to hell stories while support this hands-on session parents share stories community history an integrated famile	y Storytelling into Your Program of parents celebrate their own family orting early language and literacy in on. Gain the tools you need to help es about individual, family, and and heritage all year long as part of y engagement strategy. Be ready to NING so that you can host your own events!	Young children are curious learners and need time to explore every day. Using materials that are easy to find, we will engage in hands-on learning in fun and interactive ways. As we explore, we will see how learning is integrated when children are encouraged to	Ismael Medina Mende Libraries Edder Rodriguez, Cal ¡Las bibliotecas de hoy Ofrecen programas, re calidad sin cobrar que cuidadores y educado desarrollar habilidades pasado. Acompáñenno biblioteca local es una niños a triunfar. Cantar escribiremos y jugaren	v son mucho más que libros! ecursos y servicios de alta apoyan a los padres, res y ayudan a los niños a s para ser exitosos en el kínder y os para aprender cómo su	Management Shai Heather Lee, Flori	Learning Collaborative ring Session, Part 3 - Ma na Ruvio, Jonny Carkin,
Networking Break 3:15 - 3:30 (15 mins)		NETWORKING BREA	AK - VENDOR EXHIBIT	S		
3:30 - 4:00 p.m. (30 mins)		Closing Remarks - Beth Oppe	nheimer   Raffle - Mar	tin Balben		

ig is beneficial in
TENDANCE
ves: Project
via lanny
vio, Jonny
TTENDANCE
ves: Project
Martin Balben,
in, Jane Zink